Logga in

Inbjudan till spinn-vävprojekt

Väva VADMAL, vävt och valkat ylletyg.

Sådana tyger kan ha många namn beroende på vad tygerna skall användas till.

Nu har jag fått prov på ett entrådigt ullgarn. Det kommer från Bosagården i Stamnared, och ullen kommer från deras Leicesterfår, även det en lantras.

De fårens ull är av typ täckhår, men inte så ”grova” som Ryafårens täckhår. Det innebär att det är långa fibrer, vilket är mycket bra eftersom varptrådar måste vara starka.

Garnet är inte så hårt spunnet, men tack vare de långa fibrerna hoppas jag verkligen att det skall fungera bra till varp.

Jag tänkte att det här kan fungera till en längre provväv.

När det gäller inslagsgarnet tänkte jag att de som vill kan spinna ett garn av vilken ulltyp den personen vill, så mycket att det räcker till kanske en halv meter eller en meter, lite beroende på hur många som vill vara med och provväva.

På det här sättet får föreningen en lång provväv som kan vara diskussionsunderlag till fortsatta arbeten. Vi vill försöka få fram såväl beklädnadstyger som inredningstyger och tyg för yllebroderier.

Jag tänker att vi sätter upp på 4 skaft, så kan vi knyta om beroende på vilken bindning man vill ha: tuskaft= tunnare tyg till kjolar eller liknande, liksidig kypert eller oliksidig = alltså tätare tyg.

På det här sättet får vi en lång sammanhängande provväv.

SEN skall ju provväven stampas, hur det skall gå till får vi se. Eventuellt i stampen i Unnaryd. Sjuhäradsbygdens färgeri?

Tyvärr drivs de flesta, tidigare vattenhjulsdrivna, stampar numer med el, de går alldeles för långsamt – vilket innebär att det tar lång tid. Men detta blir en framtida fråga.

Jag, Kerstin Paradis, håller i det hela – men jag vill inte arbeta ensam, allt blir mycket roligare om vi är 2 eller 3 som hjälps åt att hålla i TRÅDARNA.

Du som vill var med och starta upp detta: mejla trulsa@kerstinparadis.se

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.