Logga in

Provspinning av stickgarn 8-10 november 2021

Vi sökte och fick expresstöd från Region Halland för provspinning av garn som i första hand är menat att efterlikna garner som använts vid stickning av äldre halländska tröjor, vantar och andra ytterplagg, som studerats på museer och hembygdsgårdar.

Den 8 november bar det av till Karlsbergsgården, Billeberga, för provspinning. Camilla, Gregor och Gertrud tillbringade tre intensiva dagar på spinneriet. Vi var med under spinnprocessen och testade trådar och garn med några olika sticktekniker. Allt garn spanns av naturvit ull, 2/3 rya och 1/3 finull. Resultatet blev två- och tretrådiga garner, S- respektive Z-tvinnade. Mycket glansiga och starka, och ganska annorlunda att sticka med.

För att testa tvåfärgsstickning har en del av garnerna färgats med indigo eller krapp, bl.a. på en kurs som Camilla ledde, den 20 mars 2022. Några som testat garnerna har färgat själva.

Under våren 2022 har ett antal personer med stor stickerfarenhet arbetat med att komma underfund med bästa stickteknik och användningsområden. Under hösten har 15 medlemmar deltagit i studiecirkel för att sticka dels Vante från Grimeton, dels sjalen Halland. Beskrivning av garnerna finns inom kort tillgängliga här via länk och utvärderingen som ska ske över lång tid publiceras allteftersom det stickade blir använt.

En av föreningens fårägare har sedan låtit provspinna tvåtrådiga garner i rya lammull i syfte att vidareutveckla ett av garnerna som passar til tvåfärgsstickning. och även ett entrådigt vävgarn som börjat testas för att få fram en tät vadmalsväv.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.