Logga in

Provspinning av stickgarn 8-10 november 2021

Vi sökte och fick expresstöd från Region Halland för provspinning av garn som i första hand är menat att efterlikna garner som använts vid stickning av äldre halländska tröjor, vantar och andra ytterplagg, som studerats på museer och hembygdsgårdar.

Den 8 november bar det av till Karlsbergsgården, Billeberga, för provspinning. Camilla, Gregor och Gertrud tillbringade tre intensiva dagar på spinneriet. Vi var med under spinnprocessen och testade trådar och garn med några olika sticktekniker. Allt garn spanns av naturvit ull, 2/3 rya och 1/3 finull. Resultatet blev två- och tretrådiga garner, S- respektive Z-tvinnade. Mycket glansiga och starka, och ganska annorlunda att sticka med.

För att testa tvåfärgsstickning har en del av garnerna färgats med indigo eller krapp, bl.a. på en kurs som Camilla ledde, den 20 mars 2022. Några som testat garnerna har färgat själva.

Under våren har ett antal personer med stor stickerfarenhet arbetat med att komma underfund med bästa stickteknik och användningsområden. Vi är redo att gå vidare med stickmönster som fler kan använda och inbjuder både dig som redan är medlem och dig som nu väljer att bli medlem, till att testa, och gärna lära nytt eller lära ut passande sticktekniker. Mer information om detta finns på medlemssidorna, som kräver inloggning.

En av föreningens fårägare ordnar en kompletterande provspinning i juni 2022 för att kunna testa tvåfärgsstickning med ett aningen ändrat garnrecept, och även för att producera några kg entrådigt vävgarn. Garnerna kommer att säljas till självkostnadspris, i huvudsak för provstickning respektive provvävning.

När vi är färdiga med denna utvärdering publicerar vi mer om garnet, och diskuterar vilken inriktning nästa spinnprojekt ska ha.
Föreningen bygger helt på ideellt arbete och skyndar långsamt!

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.