Logga in

Vante från Väröbacka

Bild: Kerstin Lindh

Vårt första projekt är att utveckla garn lämpligt för traditionell halländsk stickning, bingestickning. Som ett första led har lönspunna garner från tre fårgårdar i norra Halland provstickats. Ett 30-tal stickerskor från hela Sverige provade att sticka i garnerna och fyllde i ett provstickningsprotokoll där resultatet utvärderades. Alla deltagare stickade ett par vantar i mönstret Vante från Väröbacka.

Vante från Väröbacka har nedtecknats av Karin Larsson, (1923-2013) som bodde på Torstorps gård i Grimeton utanför Varberg. Hon var mycket aktiv inom hemslöjdsrörelsen och anordnade studiecirklar i olika textila tekniker. Karin Larsson nedtecknade under sin livstid ett flertal ortstypiska vantmönster från Halland, bland dem finns vanten från Väröbacka.

Karin Larsson har på sin nedskrift av vanten från Väröbacka antecknat att hon har sett mönstret på en barnvante, en fingervante och en manströja. Mönstret på vantryggen finns på flera bevarade större plagg, de äldsta daterade till mitten av 1800-talet. På museet i Varberg finns bland annat en manströja från Hishult från 1896 i svart och rött i detta mönster. Tröjor med mönstret finns även hos Lindberga hembygdsförening utanför Varberg, även dessa i färgställningen svart och rött. Tröjorna är tätt stickade i ett hårt tvinnat ullgarn som troligen är handspunnet. Troligen stickades tröjorna i naturfärgad ull i vitt och natursvart varefter de färgades röda. Det röda pigmentet fördjupar den svarta ullens färg så att den ser mörkare ut.

Erfarenheterna från provstickningen tar vi med oss när vi komponerar bingegarn och provspinner i oktober 2021.

Utvärderingen av provstickningen finns nu att läsa, klicka på länken här!

Linda Fridholm har tagit bilderna på vanten. Stort tack för hjälpen! Hennes egna mönster
hittar du på Ravelry @handgjordlyx Linda Fridholm design.

Kerstin Lindh (www.alalindh.com) har bearbetat Karin Larssons beskrivning vidare för Hallands
kulturgarnsförenings räkning. @alalindh

Se även fler bilder på Instagram, eller dela dina egna, med hashtaggen #vantefrånväröbacka eller på Ravelry.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.